VirpiHonkanen Honkanen hoitaa

Seuraavan hallituksen on tartuttava määrätietoisesti eriarvoisuuden torjumiseen

Ylistetty kilpailuyhteiskunta ja lapsenomainen usko vapaan markkinatalouden ylivoimaisuuteen yhteiskunnallisten ongelmien ratkaisijana, jakaa kansan selvästi voittajiin ja häviäjiin. Häviäjiä on vain enemmän. Olisi aika puuttua ongelmiin, ennen kuin ne räjähtävät käsiin.

Suomen sisäisen turvallisuuden strategiassa (2017) arvioitiin suorasanaisesti, että Suomen vaarallisin uhka on syrjäytyminen. Syrjäytymiseen voi ajaa laaja sosiaalinen, taloudellinen tai maantieteellinen eriarvoistuminen. Nuorten syrjäytymisen lisäksi pitäisi kiinnittää huomiota ikääntyneiden yhdenvertaisiin osallistumismahdollisuuksiin.

Syrjäytymisen äärimmäisiä seurauksia ovat radikalisoituminen ja ääriliikkeiden voimistuminen. Olemme jo lukeneet uutisista väkivaltaisista yhteenotoista mielenosoituksissa ympäri Euroopan.

Kansa tunnistaa syrjäytymisen ongelmaksi. Alma Median teettämässä tutkimuksessa toukokuussa 2018 suurimmaksi uhaksi suomalaiset nostivat kansakunnan jakautumisen kahtia. Uhka nousi kolmen suurimman joukkoon 40 prosentissa vastauksista.

Uusimmassa Sosten eli sosiaali- ja terveysalan kattojärjestön tekemässä sosiaalibarometrissä vastaajat olivat huolissaan, että eriarvoisuus syventyy lähivuosina, ellei seuraava hallitus tartu ohjelmassaan näihin ongelmiin. Eriarvoisuutta syventävät väestön ikääntyminen, työvoiman saatavuuden haasteet, asumisen kalleus ja korkea pitkäaikaistyöttömyys. Myös kotitalouksien velkaantumisen kasvu ja perusturvaetuisuuksien matala taso koetaan vastauksissa eriarvoisuuden syventäjinä.

Sosten johtaja Anne Knaapi vaatii, että seuraavan hallituksen on tehtävä selkeä arvovalinta. Haluammeko heikoimmassa asemassa olevien voivan entistä huonommin vai että he voisivat paremmin?

Ratkaisuja on tehtävä monella yhteiskunnallisella saralla barometrin mukaan. Valtaosa eli 93 prosenttia vastaajista katsoi tärkeimmäksi eriarvoistumista taltuttavaksi keinoksi hallitusohjelmaan lisättävän hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen. Lisäksi hallitusohjelmaan halutaan toimia pitkäaikaistyöttömyyden vähentämiseksi, osatyökykyisten tukemiseksi, kohtuuhintaisen asumisen turvaamiseksi ja nuorten aseman parantamiseksi muun muassa toisen koulutusasteen maksuttomuudella. Huomiota tarvitsevat myös he, joilla elämäntilanteessaan on monia ongelmia.

Olen ollut huolissani jo pitempään eriarvoistumisesta, eläkeläisten asemasta, koulutuksen tilasta ja tehtyjen koulutusleikkausten vaikutuksista nuorten elämänedellytyksiin. Meidän tulee pitää huoli meidän kansastamme, nuoristamme ja heikoimmassa asemassa olevista perheistä. Koulutus pitää järjestää niin, että lapsillamme on varaa opiskella varallisuudesta riippumatta.

Toivottavasti seuraava hallitus ottaa sosiaalibarometrin tulokset ja kansakunnan kahtiajakautumisen tosissaan ja ryhtyy toimenpiteisiin eriarvoisuuden torjumiseksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Myös ikäihmisten syrjäytymiseen voidaan puuttua ehkäisemällä syrjäytymistä ko riittävän nuorella iällä jos olen keskustelua ja ihmisten näkemylsiä oikein ymmärtänyt. Tätä on perusteltu sillä että syrjäytymiseen puuttuminen jo sen alkumetreillä on helpointa ja tehokkainta jo ennen syrjäytymistä. Tämän lisäksi en ole sen sijaan havainnut yleistä kiinostusta muunlaiseen ratkaisuun lähestyä ongelmaa. Syrjäytyneiden aittaminen koetaan isoksi hintalapuksi yhteiskunnalle.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Etsivä toiminnan lisääminen on yksi keino vähentää syrjäytymistä. Heitä pitää jopa etsiä.

Käyttäjän VirpiHonkanen kuva
Virpi Honkanen

Kiitos Daniel viestistäsi. Meidän pitää panostaa vauvoista vaareihin meidän elämämme aikana. Mun mielestä meillä oli asiat hyvin, siis silloin kun koulutukseen panostettiin kunnolla. Käytiin Pisan tutkimuksen huipulla, meidän koulutuksemme on ollut maailman huippuluokkaa. Pitäisi olla siitä ylpeä. Ylpeyden aiheemme julkisin varoin ylläpidetty koulutus joutunee nyt taistelemaan ahnaiden yritysten kanssa. Meillä on nyt koulutusfimojen koulutuskortit. Saat ajaa jajeluautolla,jos oot tehny nämä kortit, voit metsurina sahata puunoksan,jos sulla on siihen oikeutettu kortti. Sellainen vanha maalaisjärki,joka kertos, et näin pitää toimia, ei enää toimikkaan. Oon ollu talkoissa keräämässä roskia tien varressa, ei enää toimikkaan, koska hommassa mukana pitää olla joku, jonka roskienkeräystienvarrestakortti pitää olla voimissa.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Nämä lupakortit jne ovat vakuutusyhtiöitä varten. Vakuutusyhtiöt eivät nimittäin nykyisin korvaa jollei tekijä täytä vaadittuja ehtoja. Sama juttu vaikka esim kattolampun kanssa, jos vaihdat itse polttimon ja se aiheuttaa tulipalon vakuutus ei korvaa toisin kuin jos palaneen lampun vaihtoon olisi palkattu erikseen sähkömies. Se on aika raadollista aina loppujen lopuksi.

Toimituksen poiminnat