VirpiHonkanen Honkanen hoitaa

Joku roti koulutusleikkauksiin

Muistelen, että muutamat nyt toimitushallituksessa istuvat lupailivat noin neljä vuotta sitten, että koulutuksesta ei leikata! 

Kahvit oli taas mennä väärään kurkuun, kuin luin Kalevasta, että nykyinen hallitus on leikannut koulutuksesta 690 miljoonaa euroa. Meidän maailman paras koulutusjärjestelmä moukaroidaan alas öykkäreiden toimesta. Säätykiertoa pyritään estämään takaamalla koulutusmahdollisuudet ainoastaan varakkaiden perheiden lapsille.

Olen saanut itselleni pitkän koulutuksen, vaatimattomista lähtökohdista, tohtoroitumiseen asti. Toivon todella, että myös jälkipolvilla on mahdollisuus kouluttautua niin pitkälle kun tahtoa ja halua on, varallisuudesta riippumatta. 

Sivityksen ja koulutuksen puolesta koulutuksen säästäkuuri ei puhu. Koulutuksesta on leikattu edellisten kahden hallituksen aikana liki 1.5 miljardia euroa. Seurauksena on, että tasa-arvo ja opetuksen laatu heikkenee, opetustunnit vähentyvät ja alueelliset erot kasvavat. Jyrki Kataisen (kok) ja Alexander Stubbin (kok) hallitus leikkasi etenkin ammattikorkeakoulujen rahoitusta. Juha Sipilän (kesk) hallitus leikkasi yliopistoilta ja ammattikouluilta.

Niin, luvut ovat raadollisia. Varhaiskasvatuksesta on leikattu 30 miljoonaa euroa. Seurauksena ryhmäkoot ovat kasvaneet ja päivähoito-oikeutta on rajattu. Ryhmäkokojen kasvun seurauksena henkilökunnan kiireet näkyvät väsymisenä ja turhautumisena. Päivähoito-oikeuden rajaaminen vähentää koulutuksen tasa-arvoa, koska osa-aikaisissa ja pätkätöissä olevien vanhempien lapset saavat muita vähemmän varhaiskasvatusta, vaikuttaen koko tulevaan koulu-uraan.

Peruskouluista on leikattu 110 miljoonaa euroa. Se tarkoittaa sitä, että kolmasosa kunnista on vähentänyt opetuksen määrää, ryhmäkoot ovat kasvaneet ja koulunkäyntiavustajien määrää on lisätty opetushenkilöstön kustannuksella.

Lukioista leikattiin 60 miljoonaa euroa. Opetuksen määrä on vähentynyt, kurssitarjontaa kavennettu, lukioita yhdistetty tai lakkautetu kokonaan, ryhmäkoot ovat kasvaneet ja itseoppimista lisätty.

Ammattikouluilta on leikattu 300 miljoonaa euroa. Lähiopetus on vähentynyt huomattavasti, ikäluokkia yhdistetty toisiinsa, oppimateriaalit ovat heikentyneet ja mahdollisuus käyttää opetusvälineitä kärsinyt. Ammattikoulut ovat menettäneet leikkauksissa noin viidenneksen rahoituksestaan.

Ammattikorkeakouluilta on leikattu noin 250 miljoonaa euroa. Lähiopetusta on vähennetty ja korvattu virtuaalikursseilla, kurssitarjontaa on kavennettu ja koulutusohjelmia lopetettu.

Yliopistoilta on leikattu 300 miljoonaa euroa ja tutkimusrahoituksesta 300 miljoonaa euroa. Kurssitarjontaa on kavennettu ja kursseja tarjotaan aiempaa harvemmin. Investoinnit tutkimusinfraan ovat vähentyneet.

Opiskelijoilta on karsittu opintotukea noin 150 miljoonaa ja korkeakouluopiskelijoiden kuukauden opintotukea laskettiin noin 30-60 euroa opintojen aloituspäivästä riippuen. Meidän tulevaisuuden toivojen koulutusmahdollisuuksista on leikattu, mutta myös opetushenkilökunta on joutunut koville. Säästöjen myötä ammattikouluista on irtisanottu yli 2000 työntekijää, ammattikorkeakouluista yli 2000 ja yliopistoilla on yli 3 500 lopetettua työsuhdetta. 

Hävetköön ne, jotka tässä taanoin lupasivat, että koulutusleikkauksia ei tehdä....

EI KIITOS KOULUTUSLEIKKAUKSILLE! LISÄÄ RESURSSEJA KOULUTUKSEEN!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Et ole tainnut vielä sisäistää Grahn-Laasosen oivallusta, että itseopiskelulla voidaan päästä samaan tulokseen halvemmalla. Ei saa nauraa. Sehän on totta kaikkien niiden kohdalla, jotka siihen pystyvät!

Kaiken näennäisen älyttömyyden takana on ajatus koulutuksen yksityistämisestä. Yliopistojen kohdalla ollaan jo aika pitkällä. Niiden hallinto on nyt bisnessuuntautunut ja tosiasiassa rahan ansainta on opetuksen ja tutkimuksen edellä. Pääomittaminenkin on pitkällä, mutta ei vielä riitä yksityistämiseen.

Käyttäjän VirpiHonkanen kuva
Virpi Honkanen

No se elämänikuinen opiskelu on mulle taottu päähän. Nuo sun pointit Kalevi Salonen, ovat hyviä. Minä uskon samalla tavalla kuin sinä, päämäärä on koulutuksen yksityistäminen. Minkä pirun takia? Olen viettänyt Intian eteläosassa 3 kuukautta aikaa, siellä yksityiskoulu on lapselle se, minkä takia vanhemmat uhraavat työpanoksensa. Koulutus kannattaa, totesi bisnes. Mä otan maltillisemman linjan, sitä tarjotaan meidän Suoemessa ilmaiseksi. Voin toki pistää rajat kiinni, eli Eun ulkopuolelta koulutukseen tulevien pitää maksaa. Ettei käy niin kuin veljeni totesi, intialaisille suomalaiset opettivat tekniikat, jonka jälkeen Ic:n alat lähtivät ulkomaille. Mahtavaa vientiä...

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Koulutusta ei voi kehittää leikkaamalla, sillä investoinnit ja säätöihin johtavat teot vaativat panostusta. Koulutus leikkauksilla pyrittiin hakemaan välittömiä säästöjä pidemmäntähtäimen säästöjen sijaan. Asiaa vaikka voisi verrata kenkiin. Kertaostoksena 10 euron kengät on helvemmat kuin 50 euron kengät mutta 50 euron kengät kestävät todennäköisemmin pidempään ja käytössä toistakln vuotta kun taas 10 euron kenkiä joutuu uusimaan kuukauden välein (olen itse sortunut tähän virheeseen). Nopeat lyhyentähtäimen säästöt siis pahimmillaan johtaa vain menojen kasvamiseen.

Käyttäjän VirpiHonkanen kuva
Virpi Honkanen

Kuristamisella eli kurjestamisella on tarkoitus yksityistää koulutus. En anna periksi!

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Ei, kyllä edelleen näiden leikkausten tarkoitus on ollut hyvin kiireelliset lyhyentähtäimen pikasästöt sillä pitkäntähtäimen säästöihin ei koeta olevan aikaa, esim valtion velka kasvaa ja EK hiostaa leikkaamaan.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Syksyllä 2014 eduskunnassa kiisteltiin budjettiesityksen leikkauksista. Ne kohdistuivat muun muassa koulutukseen ja eläkkeisiin. Silloin valtiovarainministerin nimi oli Antti Rinne.

Nyt Antti Rinne on syyttnyt hallitusta neljän vuoden ajan leikkauksista. No puheidensa perusteella demarit palauttavat n. 3 miljardia väärin budjetoitua rahaa.

Toimituksen poiminnat