VirpiHonkanen Honkanen hoitaa

Kohti inhimillisempää politiikkaa

En ole yksityissektoria vastaan. Päinvastoin olen sitä mieltä, että nimenomaan aloittavia yrittäjiä tulisi tukea enemmän, jotta he voivat kasvattaa toimintaansa ja työllistää useampia ihmisiä.

Mutta se, että osa kansalaisista nähdään vain yhteiskunnan kulueränä tai hädänalaisten ahdinko hyödynnettävänä voiton tekemisen mahdollisuutena, suututtaa. Uutisoinnit Attendon tai Esperin omistamien hoivakotien vanhusten hoivan puutteista tai Touhulan päiväkotien tarjoamasta varhaiskasvatuksesta, ovat järkyttävää ja pysäyttävää luettevaa. Epäkohdat liittyvät muun muassa perushoidon laatuun ja henkilökunnan mitoitukseen. 

Ruotsissa herättiin jo aikaisemmin hyvinvointipalveluiden tuotannossa siihen, että yritykset ovat takoneet omistajilleen suurempia voittoja kuin pörssiyritykset keskimäärin. Samalla huomattiin, että ulkoistaminen ei parantanut palvelujen laatua, tehokkuutta tai säästäneen kustannuksia. Varsikin palveluyritykset lisäävät voittojaan kuluista säästämällä, esimerkiksi laiminlyömällä vanhusten hoitoa, kehittämällä uusia säästökohteita ja palkkaamalla huomattavasti vähemmän ja heikommin koulutettua henkilökuntaa, kuin paperilla oli sovittu. Gerontologian professori Marja Jylhä onkin todennut, että moni vanhus sanoo suoraan, että ei ole toivottu ihminen, vaan kuluerä. Näinkö me kohtelemme niitä ihmisiä, jotka meille tätä maata ovat rakentaneet? Ovatko he sen ansainneet? Toki uskon, että on olemassa myös yrittäjiä, jotka pystyvät ja haluavat tarjoamaan vanhuksille ihmisarvoista hoivaa. 

Toinen ”roskaläjä” hallinnon kannalta näyttänee olevan työttömät. Heitä voi potkia aktiivimallilla. Tuntunee siltä, että malliin liittyy ihmiskäsitys, jonka mukaan työtön on saamaton, osaamaton, laiska ja työtä väistelevä olio. He ovat syyllisiä omaan asemaansa ja työttömyys tietenkin nähdään yksilön omana vikana. Toisaalta tulee muistaa, että työttömien joukossa on huomattavan paljon korkeasti koulutettuja. Olisikin syytä kysyä, opiskelivatko he ainoastaan sen takia, että päätyisivät työttömiksi? Jostain syystä vain koulutus ja osaaminen ei vain työnantajaa kiinnosta.

EX-kollegani VTT Otto Kanervo ja Anu Lindgren Votty ry:stä tiivistivät ongelman seuraavasti: Työmarkkinoilta tuleva viesti on parhaillaan erittäin ristiriitainen. Yhtäältä työnantajille suunnatut kyselyt antavat ymmärtää, että Suomessa olisi mittava pula osaavista työntekijöistä. Toisaalta taas monen työnhakijan kokemus on, että työtä on vaikea löytää hyvästä koulutuksesta ja osaamisesta huolimatta.

On aika kääntää yhteiskunnan rattaat uuteen suuntaan. Politiikkaa tehdään kansalaisten, ei vain rahan ja talouden vuoksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Muistanko oikein0, että 7000 sairaanhoitajaa muissa töissä.

Käyttäjän VirpiHonkanen kuva
Virpi Honkanen

Oulun kaupungin aamupuurotilaisuudessa mietittiin tätä. Lähihoitajia ja sairaanhoitajia pitäisi kouluttaa, mutta kun ei nykyisetkään töissään jaksa. Mun mielestä kertonee organisaatioiden ongelmista ja toisaalta siitä, että ei ihmiset jaksa tehdä yhteiskunnan kannalta arvostettavaa työtä liian pienellä palkalla. Työn tahti on vedetty tehokkuusvaatimuksin ihan tappiin asti ja överiksi.

Toimituksen poiminnat